2012. július 18., szerda

Instagram mizéria - reflektáció

Ma "csodálatos" cikket olvastam Kerenon blogján vagy a Kerenon's blog-on (kinek hogy tetszik), mely azt fejtegeti, hogy mekkora egy foszuhany az Instagram elnevezésű, eredetileg iPhone-ra készült, majd Androidra is kiterjesztett alkalmazás, melyet mint tudva levő, a Facebook 2012. április környékén felvásárolt.  (Megjegyzés: A cikk nem mai darab, jó féléves, nem a reakcióidőm lassú, csupán most került úgymond a látóterembe.)

A cikk természetesen egy felettébb önérzetes androidos tollából származik, ahogy azt a bevezető ékesen példázza. A hangsúly ugyanis erősen eltolódott az IG elemzése helyett abba az irányba, hogy szerinte mekkora egy sznob pöcsfej minden iPhone használó. "Igazából egy erősen limitált funkcionalitású fényképező/megosztó progi néhány effektel. Ennyi. 1000+1 program van ami ezeket a dolgokat nagyságrendekkel jobban, kényelmesebben vagy profibb módon tudja. Hogy mért lett ennyire nagy hype körülötte? Gyanítom ha megfejeljük az iOS (egyedi, hype, sznob, különc) életérzést az Instagram zártságával, akkor a kettő összeadódik, egy elég durva felsőbbrendűségi komplexust eredményezve. Hogy mivel támasztom ezt alá? Elég körülnézni a neten, ahogy a szifonosok tiszta übermensch hangnemben elkezdenek anyázni az Androidos nyitás miatt, mert hogy a "művészek" közé most beengedték a pórnépet. Kezdetben vala ugye az Instagram, kizárólag iOS-ra. Kialakult egy zárt felhasználótábor, akik magukat rohadtul kreatívnak gondolva, elvoltak azzal hogy egymás számára értelmetlenebbnél értelmetlenebb képeket postolgattak. Hosszú-hosszú idő után egyszercsak kijött az Androidos változat, és ez most kihozta a szifonosokból az állatot."  Köszönjük, de ha már azt fejtegetem, hogy mennyire nagyképű szararc valaki, akkor én nem esem abba a hibába, hogy hasonló érzéseket váltsak ki a másikból a mondandóm során. 

Aztán a technikai oldalt nézve van itt két alap hülyeség (a többit nem kommentálom). Aszongya:

"Userbase: Szerintem első ránézésre ezt a progit hipster tizenévesek használják. A "Popular" fül kb így néz ki: Kutya, macska, tájkép, cici, kutya, macska, tájkép, cici,... stb. És persze mindegyik képen rajta van a kötelező szépia filter. Hú de művészi." - Ez úgy faszság mondatonként, ahogy van. 

"Zártság: Tudom ezt már mondtam fentebb, de technikai vonzata is van. A képek sehonnan sem elérhetők, csak a mobilokról. Még a hivatalos weboldalról sem. Sehonnan. Vannak szolgáltatások amik pl dropboxba lementik a képeket, de az már külsős megoldás. Alapból az instagram még arra a készülékre se menti le a képet, amin az készült." - Tényleg? Hogy csak két oldalt mondjak: Statigram és Webstagram, mindkettő mint Instagram web wiever funkcionál, de bőven találni még hasonlókat. Valóban nem mentené le a telefonra a fotókat? Hmmm, akkor mi a tosz az a  több, mint 2000 kép az enyémben? Mellesleg direkt utánajártam és rákérdeztem, hogy az androidos telefon is menti-e a képeket, a válasz egyértelmű igen volt!

Könyörgöm, ha már cikket írok valamiről, legalább teszteljem le vagy nézzek utána annyira, hogy ne közöljek olyan blődségeket, hogy azok egyszerűen a nevetségesség határán is túlmennek. Vagy csak én ügyelek annyira arra, hogy szakmai pontatlanságok ne legyenek az írásaiban? És itt most nem feltétlen a blogomra gondolok, hanem egyéb cikkjeimre.

Az meg csak jelent valamit, hogy a pusztán két éves Instagramnak közel 30 millió felhasználója van, és a Facebook nem kevesebbet, mint 1 milliárd dollárt fizetett érte. De hát az is lehet, hogy a sznobságom miatt nem látok tovább az orromnál, mindenesetre ezt a blogot a jövőben kerülni fogom. Megjegyzem, a többi írását nem olvastam el, nem vagyok egy nagy geekarc, így nem konyítok túl sokat az infos dolgokhoz a felhasználáson kívül, de ha a többi elemzését is hasonló alapossággal írja, akkor köszi, kihagyom. 

1 megjegyzés: